Welkom bij de ECOIST
Onze droom is een maatschappij waarin 'zorgzame voeding' de standaard is, van teelt tot verwerking en aanbod. Dit draagt bij aan een leefbare wereld met mooie landschappen, veerkrachtige ecosystemen, schoon water en schone lucht, gezonde teeltmethoden door boeren en telers, gezonde bodems, vitale planten, dieren en mensen. Gezond voor ons en alles op aarde, nu en in de toekomst.
Deel jij onze droom? Doe dan mee!
De ECOIST staat voor:
VERLEIDEN
De ECOIST informeert, inspireert en verleidt in woord en daad, over hoe jouw voedselkeuzes een positieve invloed kunnen hebben op jouw gezondheid en die van de planeet. Dit doen we via verhalen, evenementen en trainingen, zowel op locatie als online.
VERSPREIDEN
Samen met jou (her)pakken we weer autonomie en regie over ons etensbord. Zo werken we aan zorgzame keuzes voor jouw gezondheid, voor diegenen die aan jouw zorg zijn toevertrouwd, en de planeet. We delen onze kennis en inspiratie zodat jij dit ook kunt doorgeven aan je omgeving, of dat nu thuis, op werk, school of in een instelling is.
VERANKEREN
Zo komen er elke dag ECOISTEN bij. Zo bevorderen en verankeren we zorgzaam voedsel weer in onze keukens en onze maatschappij.
Deze principes zijn uiteraard van toepassing op verschillende gebieden: voeding, organisatie, landbouw, financiën, leiderschap, persoonlijke ontwikkeling en meer.
We gaan nu in 2025 van start met de VoedingsECOIST.
Stel je voor dat we elke dag een steentje bijdragen aan de gezondheid van onszelf, aan hen die aan ons zijn toevertrouwd, aan onze leefomgeving en de aarde. Dat we zorgzaam voedsel verankeren in onze keukens en op onze etensborden. Daar is, letterlijk en figuurlijk, een wereld te winnen.
De VoedingsECOIST gaat voor voedsel dat:
- Zorgzaam is voor alles wat leeft, en zowel onze gezondheid als die van de aarde ten goede komt. Nu en in de toekomst.
- Werkelijk voedt in plaats van alleen vult. Zo kan de eeuwenoude uitspraak “Laat voeding uw medicijn zijn en medicijn uw voeding” weer herleven.
- Ons een gevoel van zinvolheid, autonomie en regie geeft omdat we zélf weer met voedsel bezig zijn en keuzes maken over de herkomst, de duurzaamheid, de verwerking tot gezond voedsel.
- Eerlijk en gezond is, met minimale bewerkingen, waardoor het verteerbaar, voedzaam en gezond is.
- Gekweekt wordt in gezonde bodems en met natuurlijke teeltwijzen, en zoveel mogelijk lokaal is.
- Een eerlijke prijs biedt aan de boeren en telers, die zich dagelijks inzetten voor gezond voedsel.
- Betaalbaar is voor iedereen, ook voor mensen met een klein budget.
- Met het seizoen meegaat en zorgt voor veel variatie in geur, kleur en smaak op ons bord.
- Een gezicht heeft doordat het een verhaal vertelt van de boer, teler, streek of producent. Dit verhaal vertellen we graag door.
- Weer verankerd wordt in onze maatschappij, zodat iedereen, ook buitenshuis, de mogelijkheid krijgt om voor dit voedsel te kiezen.
- Een Ecoist noemt dit MOOI Voedsel.

De ECOIST zet zich op deze manieren in om dit MOOIE voedsel weer op ons bord te krijgen:
- Best Practices: door verhalen te delen van gepassioneerde aanbieders, boeren, producenten en consumenten, die allemaal zorgzame stappen hebben gezet op dit gebied. Laat je inspireren door hun motiverende verhalen en ontdek hoe ook jij een verschil kunt maken.
- Mooie verhalen, praktische tips en handvatten over hoe je weer de autonomie en regie kunt nemen over jouw etensbord. Laat je verrassen door onze blogs over lokaal, betaalbaar, gezond en duurzaam eten, ontdek heerlijke recepten, maak gebruik van energiebesparende kooktips en geniet van inspirerende video's. Klik hier om onze verhalen en tips te bekijken.
- Door inspiratietrainingen, workshops en seminars aan te bieden die je helpen om met MOOI eten aan de slag te gaan. Leer hoe je voedsel kunt telen, verwerken tot houdbaar eindproduct en er volwaardige, gezonde en vooral smakelijke maaltijden van kunt maken. Neem deze kennis mee en deel het in jouw omgeving, zoals in je tuin, aan de keukentafel of in de bedrijfskantine. Klik hier voor een overzicht van onze inspiratietrainingen en workshops.
- We ondersteunen locaties waar dergelijk voedsel geproduceerd wordt door daar trainingen te organiseren, zodat zij hun oogsten ook verwerkt zien. Heerlijk Westerwolds Land is momenteel nog de enige outdoor locatie waar we dit aanbieden, maar we hopen dit binnenkort door heel Nederland uit te rollen. Er zijn zoveel regeneratieve boeren en telers die onze steun hard nodig hebben om hun producten bij de consument te krijgen. VoedingsECOISTEN kunnen daar een waardevolle bijdrage aan leveren.
De ECOIST fungeert als spil in het web. We maken kennis en informatie op een zo laagdrempelige manier beschikbaar, en verbinden ECOISTEN met elkaar.
Heb jij:
- een inspirerend verhaal dat je wilt delen, of…
- een training of workshop op het gebied van MOOIE voeding die je wilt geven, of…
- een duurzame buitenlocatie die jij wilt delen waar ECOIST activiteiten kunnen plaatsvinden?
Laat het ons weten! Neem hier contact met ons op.