Mooie Start Muesli - Natuurlijk bij Agnes
Op de website van onze VoedingsECOIST Rineke Dijkinga vind je het recept voor deze heerlijke Mooie Start Muesli. Een muesli met volop (h)eerlijke resistent zetmeelbronnen én volop mogelijkheden om te gebruiken. Ze maakt zelf altijd 1 à 2 kilo tegelijk (voor het maken van een taart, koekjes, crackers of mueslirepen, recepten verderop).
Superleuk en handig dat Agnes deze muesli nu kant en klaar op de markt heeft gebracht. Zo wordt het wel heel makkelijk om ermee aan de slag te gaan!
De muesli bevat flink wat ingrediënten die resistent zetmeel bevatten: boekweit, maïs, haver, kokos, psyllium, pompoenpitten. Ook is deze muesli van nature glutenvrij (sporen van gluten niet uitgesloten). En dat is voor iedereen, of je nu wel of niet gluten verdraagt, een welkome afwisseling. Zeker voor onze darmen, die de grote hoeveelheden tarwegluten in ons voedsel moeten zien te verwerken.
Resistent zetmeel
Misschien wil je eerst nog even lezen over resistent zetmeel? Het is een onderwerp waar veel wetenschappers vanuit de landbouw, gezondheidszorg, voedingsindustrie, microbiologie en voedingswetenschap hun pijlen op richten. Zouden we resistent zetmeel adequaat inzetten in onze dagelijkse voeding, dan verlaagt het mogelijk onze risico’s op diabetes, darmkanker en overgewicht en alle ziektebeelden die deze ziekten in hun kielzog meeslepen.
Maar is het de nieuwe ‘haarlemmerolie’ of is het bittere noodzaak om het weer te gaan eten? De hoogste tijd om er meer over te weten en, wat mij betreft, het weer te eten! Dat kan echt, met elke hap die je in je mond stopt.
Artikel: Resistent zetmeel, Haarlemmerolie of bittere noodzaak?Hoe smaakt de muesli?
In eerste instantie zouden we zeggen: heel neutraal. Maar omdat je lekker lang op deze muesli moet kauwen komen er steeds meer smaakjes los. De nootachtige van boekweit bijvoorbeeld en de lichtzoete van mais. Mooi ook dat je flink moet kauwen: het maakt de vertering van ons voedsel zoveel beter zodat onze spijsvertering het ook beter kan verteren. En goed kauwen geeft een veel langer verzadigingsgevoel. Ook mooi meegenomen.
Waar kun je de Muesli allemaal voor gebruiken?
Deze muesli is niet alleen een mooie start van je dag, maar ook van heel veel andere gerechten:
- Maak heerlijke mueslikoekjes, en van de brokken daarvan een cruesli
- Creëer in 15 minuten een mooie taartbodem
- Maak er deze mueslirepen van voor onderweg of bij het sporten
- Mueslicrackers zijn heel makkelijk en snel te maken
- Of gewoon samen met een heerlijke olie en (plantaardige) zuivel voor een mooi ontbijt.
4 recepten van Rineke Dijkinga:
Mueslikoekjes en cruesli
Een superlekker, smakelijk, voedzaam mueslikoekje. Je zou zo'n koekje zelfs als ontbijt kunnen eten: het bevat veel minder suikers en veel meer vezels dan ons gemiddelde ontbijtje. En... door de ingrediënten erin hebben je darmbacteriën ook direct ontbijt! Het bevat namelijk heel wat resistent zetmeel. Belangrijk: zij moeten immers al hun dagelijkse taken voor jouw gezondheid uitvoeren. En daar hebben ze brandstof voor nodig, die jij ze als hun 'gastheer' moet geven.
TIP: Leg een deel van je mengsel los op een bakplaat. Dan heb je je eigen gezonde cruesli gemaakt. Helaas bevatten de meeste cruesli's veel suiker/honing en gedroogde krenten/rozijnen (geen fijne start voor je darmen, bloedsuikerspiegel en stresshormonen). Bovendien bevatten ze vaak flink veel AGEs doordat ze worden bereid met veel hitte. Maak het dus lekker zelf! Ook nog flink veel betaalbaarder.
15 minuten taartbodem
Rineke: "Dit vind ik zo leuk: op een feestdag ontbijten met taart. Met eentje die je binnen 15 minuten klaar hebt, een feestje is voor je (darm)gezondheid en de ingrediënten deels ook nog eens van duurzame kleine boeren uit Nederland afkomstig zijn, dan kan de dag bijna niet mooier beginnen, vind ik. Klik hier voor het recept dat ik van de MOOIE-Start-muesli van Agnes maakte."
Omega 3 rijke mueslirepen
Rineke: "ik ben graag baas in eigen pan en buik. Daarom koop ik niet of nauwelijks kant-en-klaar voedsel. Door het zelf te maken, kun je er heel gemakkelijk voor kiezen om wél vezels, vitale voedingsstoffen, antioxidanten en gezonde vetten in je eten te verwerken. Bovendien kun je eindeloos variëren met smaakjes en ben je echt veel voordeliger uit. Zeker als het gaat om mueslirepen is er veel (duur) kaf onder het koren. Zie ook mijn artikel 'Nodig ook je darmbacteriën uit als je een tussendoortje eet'."
Mueslicrackers
Ook Rinekes favoriete crackers (uit haar boek Alles draait om je Hormonen) maakt ze met deze muesli. Erg leuk voor de (smaakvariatie) om ze eens met de MOOIE Start muesli te maken in plaats van alleen de zonnebloempitten in het originele recept.
Mooie aanbieding: 25% korting
Ter introductie van de muesli is er een mooie aanbieding. Wanneer je een zak van 5 kilo bestelt, ontvang je maar liefst 25% korting.
Je kunt bestellen t/m maandag 5 mei. Daarna worden alle orders bij elkaar opgeteld en wordt de productie gestart. Je ontvangt je bestelling dan binnen drie weken. Zo helpen we de molen en Agnes om in één keer een grote batch te produceren. En het bespaart een hoop verzend- en vooral verpakkingskosten en verpakkingsmateriaal. Omgerekend ontvang je met deze aanbieding meer dan 40% korting t.o.v. de prijs van een halve kilozak.
Bovendien is deze verpakking vrij van plastic 😀 Bewaar de muesli in een afgesloten bak of pot; zo blijft hij minstens een half jaar vers.
Maak gebruik van de 25% korting aanbieding Toch liever een kleiner zakje zonder korting