Fusilli - Geerts Best
We nemen je graag mee in het verhaal van Geert. Hij is regeneratief boer en verbouwd in Zuidwolde (Drenthe) prachtige gewassen. En wat het verhaal van Geert bijzonder maakt: hij verwerkt zijn gewassen ook! Bijvoorbeeld tot een mooie pasta, die wij, van de ECOIST, maar wat graag onder de aandacht brengen. Het past zó in wat wij onder MOOI Eten verstaan. Onze VoedingsECOIST Rineke Dijkinga heeft drie heerlijke recepten met deze pasta voor je en we bieden je een MOOI Voordeel actie.

Lokaal, eiwitrijk en regeneratief op z'n Geerts Best
Een paar weken geleden zijn we op bezoek geweest bij Geert van "Geerts Best". Vanaf jongs af aan was het al Geerts droom om akkerbouwer te worden. In Zuidwolde (Drenthe) woont Geert nu op zijn eigen boerderij omringd door 60 hectare aan prachtige akkers met zijn eigen gewassen zoals mooi bloeiend geel koolzaad. Naast de akkerbouw verwerkt hij ook zijn producten.
"We mochten vroeger als kind altijd spelen en lawaai maken, maar tijdens het weerbericht was het stil, want dit is enorm belangrijk als boer zijnde."


Het zelf verwerken van producten als boer, en ook nog glutenvrij
“Het ontwikkelen van eigen producten is ooit begonnen met het persen van koolzaad tot koolzaadolie om dit als brandstof te gebruiken. In andere landen werd koolzaadolie al voor consumptie gebruikt, zodoende ben ik het ook gaan bottelen en gaan verkopen. Uiteindelijk heb ik mijn verwerkingsproces uitgebreid zodat ik zelf meel kan malen, zelf pasta kan produceren en zelfs kan verpakken.”
Lees hier het uitgebreide artikel over Geerts BestEiwitrijke en glutenvrije pasta
Een nieuw product van Geert is een pasta gemaakt van 50% veldbonen, 25% boekweit en 25% haver - allemaal (van nature) glutenvrije gewassen, lokaal geteeld en binnen een straal van enkele honderden meters verwerkt en verpakt.
Wij zijn echt fan van deze fusilli van Geert's Best: gemaakt van Nederlandse veldbonen, haver én boekweit. Super leuk dat we deze week daarom een MOOI Voordeel aanbieding met deze pasta hebben.

Pasta, het ultieme ingrediënt
Rineke Dijkinga: "Pasta is wat mij betreft het ultieme ingrediënt – perfect voor een gezellig diner, maar ook ideaal voor een snelle, frisse zomerse pastasalade. Wat past er nou níét bij pasta? Zelfs als je niet zo'n fan bent van het mediterrane dieet, kun je hier gewoon van genieten.
In de video hiernaast vertel ik je waarom ik zo'n fan ben van deze pasta en hoe ik er een hele diverse maaltijd van maakte.
Wat biedt de mediterrane keuken ons toch een mogelijkheden om preventief aan onze gezondheid te werken. En wat kan een mediterraan buffet (of je nu pannenkoekjes, pasta of een plaattaart als basis neemt) toch ieders wensen en smaakvoorkeuren aan tafel respecteren. Geniet!"
Wat de pasta van Geert echt bijzonder maakt:
- Hij zit boordevol eiwit: Yes! 20,3 gram per 100 gram. Dus een flink deel van je eiwitten in je maaltijd zit gewoon al in je pasta.
- Hij heeft een lage glycemische lading: Dus minder pieken en dalen in je bloedsuiker.
- Van nature glutenvrij: Mooi voor je darmen in een wereld waarin tarwegluten zo rijk aanwezig zijn. Let op, de pasta kan wel sporen van gluten bevatten.
- De pasta is 100% volkoren: Dus nog lekker vol vezels en voedingsstoffen.
- Goed vullend en voedzaam: Logischerwijs goed voor een urenlang verzadigingsgevoel.
- En... we vinden hem gewoon lekker: Pasta’s die 100% uit peulvruchten bestaan zijn wat zwaarder te verteren en qua smaak wat minder. Ook pure boekweit- of haverpasta's zijn wat minder qua structuur en mondgevoel. Maar deze combi? Die werkt erg goed.
- Je steunt ook nog de Nederlandse boer: Pasta en brood zijn onze meest gegeten producten, maar bijna alles komt uit het buitenland. Zonde toch? Denk ook aan al die voedselkilometers.
- Oké, hij is niet biologisch, maar wél regeneratief geteeld: Dus zonder chemische bestrijdingsmiddelen zoals glyfosaat. En dat is fijn, want dat kom je helaas nog veel tegen in niet-biologische granen, peulvruchten en noten. Lees Rinekes uitgebreide artikel over glyfosaat en darmgezondheid als je daar meer over wilt weten.
- De spiraalvorm van fusilli: In de mediterrane keuken wordt de spiraalvorm van de pasta (waardoor deze een groter oppervlak krijgt) gezien als een voordeel omdat sauzen zo beter hechten aan de pasta en het gerecht nog meer smaak krijgt.
- We gebruiken deze pasta trouwens niet alleen in Mediterrane gerechten: Hij doet het ook top in curry’s of Oosters getinte maaltijden. Met gewone graanpasta doe je dat niet zo snel, maar deze pasta vinden we een prima keuze.
- En bonus: hij blijft mooi in vorm na het koken!: Veel niet-granen pasta’s vallen snel uit elkaar of worden plakkerig, maar deze blijft stevig en lekker ‘al dente’.
Van teelt tot productie op één locatie
Geert: “De meeste boeren zitten vast door contracten met de bank of leveranciers, waardoor ze hun eigen keuzes niet meer kunnen maken. Gelukkig heb ik dit minder, ik ben onafhankelijk en heb ervoor kunnen kiezen om mijn eigen producten te gaan verwerken."
Geert maakt zijn eigen pasta. Heel mooi: dit bespaart een hoop voedselkilometers: van teelt tot productie op één locatie. En als je de pasta dan ook nog als MOOI Voordeel aanbieding besteld, gaat hij rechtstreeks van Geert naar jou. En ook dat scheelt weer voedselkilometers.

Klinkt 4,5 kilo als veel?
Allereerst: de pasta is lang houdbaar (december 2027). Dus als je deze goed droog en koel bewaard heb je een mooi voorraadje.
Rinekes tip: doe wat pasta in een mooie pot met een etiketje erop en geef het cadeau! Doe er een mooi potje pesto bij, een zak Mediterrane kruiden, een fles biologische olijfolie of een fles goede rode wijn en je geeft een mooie start voor een heerlijke maaltijd.
En wat natuurlijk altijd mooi is: koop het samen in met vrienden, collega's, buren of familie.
Zijn er echt geen minpunten?
Tja, als we iets moet noemen: de kleur. Door de veldbonen en boekweit is de pasta een beetje bruinachtig. Dat kan voor sommigen even wennen zijn, maar met een bord vol kleurrijke groentes is het geen probleem. Boekweit werd, vanwege zijn kleur, vroeger zelfs geassocieerd met armoe, en daarom verdrongen door witte tarwebloem. Ironisch eigenlijk, want wat ooit als ‘armeluisvoedsel’ werd gezien, blijkt nu misschien wel het 'rijkste voedsel' te zijn dat je kunt eten – zeker vergeleken met onze hoogbewerkte producten.
En ja, als je normaliter alleen witte pasta of rijst eet, moet je wel even wennen aan de smaak en structuur. Deze pasta heeft écht smaak – je proeft de veldbonen, de boekweit en de haver. Maar dat maakt ‘m juist zo interessant, toch?
3 recepten van Rineke Dijkinga
Zomerse koude pasta bowl
Rineke: "Je eigen kommetje eten. Met allerlei verschillende smaken en kleuren. Ik ben er gek op. Het leuke vind ik ook dat je eigenlijk geen recept nodig hebt: alles wat je maar tegenkomt in de natuur of in de aanbieding kunt bemachtigen is prachtig. Ook met de basis van je bowl kun je eindeloos variëren.
En wat erg fijn is aan juist deze pasta: als je de pasta afgekoeld eet, is het door de mix van veldbonen, haver en boekweit een fantastische bron van resistent zetmeel. Zo gemakkelijk ben je goed gastheer voor jouw darmbacteriën."
Recept zomerse koude pasta bowl

Peulvruchten-pasta bowl
Een snelle en hippe boost voor je immuunsysteem. Een gezond en adequaat werkend immuunsysteem is voor een groot deel afhankelijk van voldoende eiwitten (aminozuren).
In dit recept zijn bijvoorbeeld de pasta, de eventuele quinoa, het zeewier, de paddenstoelen (vooral de Shiitake) en bepaalde topping ingrediënten mooie eiwitbronnen. Zelfs waterkers bevat wat aminozuren.
Recept peulvruchten-pasta bowlHet leven is een aaneenschakeling van magie en pasta
Rineke: "Eigenlijk heeft Fellini wel een beetje gelijk. Een goede pasta is niet te versmaden. Zeker als er boekweit in verwerkt is :-). Daarom heb ik de quote een beetje veranderd. Dit is overigens geen recept maar enkel een leidraad voor een maaltijd: zo wordt koken creatiever en betaalbaarder."
Het leven is een aaneenschakeling van magie en pasta
MOOI Voordeel aanbieding: 25% korting
Samen met boer Geert hebben we een mooie aanbieding: wanneer je een doos van 4,5 kilo bestelt, ontvang je maar liefst 25% korting. Omgerekend ontvang je met deze aanbieding bijna 50% korting t.o.v. de prijs van een enkel zakje.
Je kunt bestellen tot en met maandag 19 mei. Daarna worden alle orders bij elkaar opgeteld en maakt Geert de pasta vers voor je. Je bestelling wordt na de sluitingsdatum binnen 3 weken verzonden, uiterlijk op 10 juni. Zo helpen we Geert om in één keer een grote batch te produceren. En het bespaart een hoop verzend- en vooral verpakkingskosten en verpakkingsmateriaal.
Aanbieding afgelopen Toch liever een kleiner zakje zonder korting