Water als rode draad in het leven van Tim

Tim Horneman plukt watermunt
het "buitenkantoor" in de Hunze

Tim Horneman, één van onze trainers, draagt de titel WaterECOIST. We spraken hem in zijn “buitenkantoor” langs de Hunze om erachter te komen waar zijn verbinding met water vandaan komt en waarom schoon water op onze planeet zo belangrijk is. De Hunze is een speciale plek voor Tim. Aan het begin van ons gesprek maakt Tim een kopje thee van vers geplukte watermunt uit de Hunze, een mooie start van ons gesprek over het levensbelang van schoon water.

Tims verbinding met water en natuur

Tim is opgegroeid in Paddepoel, Groningen. Gebeurtenissen uit de oorlog hadden invloed op de sfeer binnen het gezin waarin Tim opgroeide. “De sfeer was niet altijd fijn, dus ik ging naar buiten, altijd naar buiten.” In de bosjes hutten bouwen, vissen bij het Reitdiep, met de hond verder en verder de stad uit. Op zijn negentiende, kocht hij een kano. “Toen was ik los, het water werd mijn plek.”

Het was eerst gewoon rust vinden buiten, maar op een gegeven moment werd het ook ervaren van de vrijheid.

Het water gaf ruimte, eerst op het Reitdiep en later op de Waddenzee. “Eenmaal op de Waddenzee kom je jezelf ook wel heel erg tegen, midden op het water voel je je opeens heel klein en kwetsbaar. Daar moest ik leren vertrouwen, op anderen, op mezelf en op de natuur.” Met de kano ontdekte Tim ook het Hunzedal zijn huidige thuishaven. In die tijd was de Hunze nog een recht kanaal met levenloos bruin water, na een periode van grote wateroverlast heeft het Drentse landschap de oude waterloop hersteld, tegenwoordig is het kanaal weer veranderd in een prachtige meanderende rivier omringd door stukjes ongerepte natuur.

Tim Horneman in zijn kano

Van groepsbegeleider naar natuurgids

Na verschillende opleidingen gaat Tim in de zorg werken waar hij kwetsbare jongeren begeleidt. Hij nam kinderen altijd mee naar buiten, de natuur in. “Buiten is het fijn, dat heb ik ook altijd op die manier door proberen te geven.” Dat komt later goed van pas, als hij na jaren in de zorg tegen een burn-out aanloopt. “Ik had altijd de neiging om te strijden tegen wat niet klopte. In de zorg, in systemen. Tot het niet meer ging.”

Tim Horneman in de Hunze

De natuur heeft Tim geholpen te herstellen. Eerst ging hij opnieuw de strijd aan door kilometers ver te kanoën, en later leerde hij dat dat niet nodig was. “Nu dwaal ik heerlijk rond en zie oneindig veel meer... Het gaat veel langzamer en ben me meer bewust van mijn omgeving.”

Tim besluit het roer om te gooien. Hij gaat verder met wat hij eigenlijk altijd al deed: mensen mee naar buiten nemen. Hij neemt ze bijvoorbeeld mee het water op met de kano om te ontdekken wat de natuur te bieden heeft. “Het buiten zijn geeft ruimte. Aan mensen, maar ook aan gesprekken. Rond een kampvuur gebeurt er altijd iets bijzonders.” Tijdens zijn tochten door de natuur leert hij zijn grote liefde Leah kennen, zij heeft veel kennis van wilde planten. En samen zijn zij nu In het Wilde.

Zorgen over de waterkwaliteit

Als WaterECOIST ziet Tim het belang in van het hele ecosysteem – van de bodem tot het water. “Als je de bodem gezond houdt, dan krijgen planten meer voedingsstoffen.” Maar dat werkt alleen als je geen gif gebruikt dat in de natuur komt. Op het eerste gezicht lijkt het water in de Hunze schoon. “Het ziet er helder uit, en er staan waterplanten in. Maar het bevat wel degelijk resten van landbouwgif en PFAS.” Een probleem is dat veel mensen het niet weten, of niet willen weten. “Als het goed oogt, denken we dat het ook goed is. Maar zo simpel is het niet.” Gif komt op allerlei manieren in de natuur, in de landbouw worden bestrijdingsmiddelen gebruikt, maar het komt ook uit medicijnresten en via de industrie in het rioolwater, door gebruik van vlooienbanden voor huisdieren en door het gebruik van insectenwerende middelen met Deet. Deze middelen komen in de natuur en hebben een heel negatieve invloed op het ecosysteem. “En dat heeft direct effect op wat wij eten, en op het water dat we drinken.”

Hij legt uit hoe een regendruppel op de Hondsrug er tachtig jaar over kan doen om als kwelwater weer naar boven te komen. In die tijd neemt het water mineralen mee uit de grond – maar ook oude gifstoffen zoals DDT, die in de jaren ’70 al verboden zijn, maar nog steeds terugkomen met het kwelwater. Als je dan weet welke invloed deze gifstoffen hebben, DDT is dodelijk voor insecten en het waterleven, dan is het verontrustend dat deze stoffen na zoveel jaren nog in het kwelwater voorkomen.

de Hunze

Rechten geven aan de natuur

Bedrijven krijgen vergunningen voor het lozen van afvalstoffen waarmee de natuur vervuild wordt, maar de natuur zelf, die heeft geen rechten. Alhoewel, op andere plekken in de wereld is dit inmiddels anders. Een grote inspiratie voor Tim is het verhaal van de Maori in de documentaire “I am the river, the river is me”. In Nieuw-Zeeland hebben de Maori, de oorspronkelijke bewoners, jarenlang gestreden om de Whanganui-rivier tot rechtspersoon te maken, in 2017 is dat gelukt. De Maori stam treedt nu op als voogd van deze rivier en zij beschermen hiermee de rivier en hun leefgebied langs de oevers van de Whanganui.

Een tweede grote inspiratiebron van Tim is de Nederlandse Li An Phoa, filosofe en holistisch ecologe. Ze heeft een heel mooi boek geschreven: “Drinkable Rivers: How the river became my teacher”. Het boek gaat onder andere over de rivier The Rupert in Canada, deze rivier is sterk vervuild door kwik uit de zilvermijnen, waardoor het water is vervuild en vissen en uiteindelijk mensen zijn overleden. Tegenwoordig zet Li An zich in voor drinkbare rivieren in Europa. Op dit moment wandelt ze langs de Schelde in België, om aandacht te vragen voor de waterkwaliteit van de rivier. Eerder heeft ze langs de Maas gelopen, hierover is een film verschenen, de drinkbare Maas.

Laat deze inspirerende verhalen naast dat ze een voorbeeld zijn voor Tim voor veel meer mensen inspirerend zijn. Hoe mooi zou het zijn als rivieren, planten en dieren, de hele natuur dezelfde rechten krijgt als de mens. Juist omdat de mens een schakeltje is van het ecosysteem natuur. “De hele natuur is bezield, dit klinkt voor sommige mensen misschien zweverig maar net als mensen communiceren dieren met elkaar en planten met elkaar. Hier gaan we vaak aan voorbij.”

Content image
Content image

De veerkracht van de natuur

Toch blijft Tim optimistisch. Hij gelooft in de veerkracht van de natuur. Het begint bij bewustwording. Daarom is een platform als de ECOIST ook van groot belang. “Je kunt in de supermarkt al verschil maken. Koop biologisch en het liefst lokaal, gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen en geen middelen met gif. Als iedereen dat doet, heeft dat impact.”

Maar ook wildplukken helpt om anders naar je omgeving te kijken. In de natuur is van alles te vinden dat je kunt gebruiken als voedsel. “Wij kopen eigenlijk nooit sla en ook geen thee.” Het Hunzedal biedt mogelijkheden om voedsel te verzamelen, maar dat kan niet overal, veel mensen wonen in de stad. “Dan ontdek je dat het niet zo makkelijk is om een plek te vinden waar je veilig kunt plukken. En dat zegt iets over hoe we met de natuur omgaan.” Het is belangrijk dat mensen zich daar bewust van worden. “We willen mensen een kennis laten maken met, en hun ook vertellen over de gezonde stoffen in planten die op een goede bodem groeien. Als de bodem niet gezond is dan kan bijvoorbeeld het fluitenkruid ook niet gezond zijn die hier groeit en als je die dan opeet, zitten er veel minder voedingsstoffen in”. Op dit moment zijn veel plekken niet geschikt voor wildplukken maar de natuur is veerkrachtig en kan zich herstellen zoals in delen van het Hunzedal is gebeurd.

Wildpluktrainingen door Tim en Leah

Tim en Leah nemen je mee op hun wandeling waarbij je (on)kruiden, waar je meestal aan voorbij loopt, leert herkennen. Een ontdekkingstocht in de natuur waarbij je ziet en leert wat de natuur te bieden heeft. Tims advies: “Wanneer je eetbare wilde planten wil leren kennen, laat dan eens jouw mobieltje thuis. Een camera tussen jou en de natuur belemmerd de beleving. Mensen die voelen, ruiken en proeven wat er groeit, die leren heel snel.” Tim vertelt ons: “Kijk hier staat een heel mooi plantje, dit is een witte dovenetel, die heeft een vierkant stengeltje, die moet je eigenlijk vastpakken om te leren herkennen. Als je die bloemetjes gaat uitzuigen, dan komt er nectar uit, veel oude mensen weten dat wel, die deden dat vroeger ook.” In juli en augustus geven Tim en Leah wildpluktrainingen voor de ECOIST. Ben je nou enthousiast geworden? Dan kun je je hier aanmelden!

Leah en Tim wildpluktraining
witte dovenetel en hondsdraf

Witte dovenetel en hondsdraf

Hoe kunnen mensen zelf WaterECOIST worden volgens Tim?

Wat Tim wil meegeven is niet ingewikkeld. “Je hoeft geen expert te worden. Maar als je eenmaal weet hoe het zit, kun je bijna niet meer anders dan bewust kiezen.”

“Begin bij jezelf. Kijk wat je koopt, wat je eet, wat je in het riool laat verdwijnen. Gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen, smeer niks op je huid wat je niet ook zou willen eten en ga naar buiten en leer water weer waarderen als de bron van alle leven, ook dat van jou en ieder mens.”

De natuur heeft mij geholpen, en dat gun ik anderen ook.

Tim Horneman bij de Hunze

Kies je huidverzorging en schoonmaakartikelen ECOISTISCH

Alles wat je niet aan schadelijke/milieubelastende stoffen door het afvoerputje spoelt kan onze waterkwaliteit natuurlijk sterk verbeteren. Kiezen voor natuurlijke cosmetica kan bovendien je hormonen ook een goede dienst bewijzen (veel van de stoffen in niet-natuurlijke cosmetica vallen onder de xeno-oestrogene stoffen die hormoonverstorend zijn) Dus zet een stap en beweeg richting natuurlijke producten. Er zijn zoveel goede, lekkere en zuivere producten.

Hieronder een lijstje met merken waarmee je veel gezondere keuzes maakt voor onze planeet en ons water.

Cosmetica/huidverzorging

  1. Cosmetica met het keurmerk NaTrue is de strengste certificering die er is. Je weet dan zeker dat je product 100% natuurlijk en duurzaam is en vrij is van synthetische geur-, kleurstoffen, GMO-ingrediënten en conserveermiddelen. Merken die dit keurmerk hebben zijn bijvoorbeeld Weleda, Dr. Hauschka, Lavera, Amanprana, Logona en Sante.
  2. Demeter keurmerk; 100% natuurlijke ingrediënten, waarvan minimaal 90% afkomstig uit de biologische dynamische landbouw. Merken als Martina Gebhardt, Provida, Baldini, dieNikolai, Taoasis, etc.
  3. Cosmetica met het keurmerk Cosmos hoeft niet per se biologisch te zijn, dit is hun doel: bovenwettelijke regels aan cosmetica met het oog op natuurlijke grondstoffen. Ze bevatten in elk geval geen synthetische conserveermiddelen, parfums of aardolieproducten. Merken zijn bijvoorbeeld Rosenrot Naturkosmetik, Eco Cosmetics en Bee Honest.

Schoonmaakmiddelen

Ook hierin kunnen we een enorme slag slaan als het gaat om onze waterkwaliteit (en daarmee ons milieu, de natuur en onze gezondheid). Dit zijn een aantal merken die het water en het milieu - om meerdere redenen - vele malen minder belast dan onze gebruikelijke schoonmaakmiddelen uit de supermarkt. En ook hier geldt…er zijn zoveel fijne merken, zoals bijvoorbeeld Biobel, Sonett, Sodasan, Ecodoo, Seepje en Attitude. Of wat dacht je van een ECO-was-ei om je was mee te doen?

Veel ervan kun je via de bio-winkels kopen. Of online via bijvoorbeeld Puur & Fit of Big Green Smile. Bij beide kan je ook bovengenoemde cosmetica kopen.

Of maak je het lekker zelf?

Ook dat kan natuurlijk. We hebben eeuwen schoongemaakt zonder chemische middelen. Er zijn leuke boeken en cursussen over dit onderwerp. Of neem eens een kijkje op deze website.