OlivOlio levert prachtige olijfolie van eeuwenoude olijfbomen in Dolcedo


In Nederland hebben we bijna alles tot onze beschikking om mooi, lokaal en voedzaam te eten volgens de principes van de oorspronkelijke Mediterrane keuken (de keuken die met stip op 1 staat als het gaat om ziektepreventie). Het enige dat ontbreekt is een mooie, eerlijke, gezonde olie: olijfolie. Joëlle en Michel Renders runnen hun familiebedrijf OlivOlio in Dolcedo, Italië. Ze hebben prachtige olijfgaarden waar ze op een pure en traditionele wijze te werk gaan. We spraken Joëlle en ze vertelde ons over de olijfolie die ze als familie produceren.
Van Nederland naar Italië
Joëlle Renders is opgegroeid in Nederland en is op 13-jarige leeftijd voor het eerst in Italië geweest. Haar Nederlandse man is opgegroeid op de olijfgaarden in Italië waarna hij in Nederland is gaan studeren. Na hun studietijd, ruim 20 jaar geleden, zijn ze samen naar Italië teruggegaan.
In Dolcedo zijn monniken rond de jaren 1100/1200, begonnen met de olijfbomen te planten. In de loop der jaren is er geen nieuwe aanplant gedaan en hun olijfgaarden bestaan dus al eeuwenlang, wat super waardevol is. Veel boeren in hun omgeving hebben eigenlijk geen idee wat voor iets moois ze in handen hebben en dat is natuurlijk zonde. Joëlle: “We zouden de krachten moeten bundelen om dit gebied met zijn eeuwenoude bomen staande te houden. Steeds minder mensen willen op het land werken, deels omdat het werk fysiek zwaar is, maar vooral omdat de inkomsten en de oogsten onzeker zijn. Het zou zo zonde zijn als zoiets waardevols verloren gaat.”

Van olijven aan de boom naar olijfolie: een zware klus
De olijfgaarden van OlivOlio in Dolcedo bestaan uit allemaal terrasjes en bovendien zijn de bomen behoorlijk hoog. Dit zorgt voor zwaar fysiek werk en er zit dus veel tijd in om de olijven te oogsten. Joëlle: We gebruiken een ape [red.: Italiaans driewielig bedrijfswagentje] om de volle kistjes olijven mee te vervoeren, maar om van een olijfboom weer naar de ape te komen moeten er vaak nog een aantal terrassen op en af geklommen worden met een kistje vol olijven à 25 kilo. Vroeger hielpen de schoonouders van Joëlle nog veel mee, nu doen Michel en Joëlle dit samen en af en toe helpen de kinderen mee.
Zes kilo olijven van de olijfsoort Taggiasca levert ongeveer één liter olijfolie op. Hoe lang duurt het voordat je één kilo bij elkaar hebt gescharreld? “Dat verschilt. Bij het afslaan van een volle boom, kunnen we er met geluk wel een paar kistjes van 25 kilo afhalen. Maar meestal zijn we ook een dag bezig en dan hebben we nog geen 50 liter bij elkaar aan olie.”
Als de olijven van de olijfgaarden zijn afgehaald, wordt hun eigen olijvenoogst los van andermans oogsten geperst bij de molen en gebotteld. In een goed jaar produceren ze zo’n 1500 liter olijfolie. Er valt niet van te leven vertelt Joëlle: “Het is een dure hobby.”



De zingeving achter de olijfolie
Wat maakt dat jullie ondanks het zware werk toch doorgaan? Haar antwoord is helder: “Het geeft zowel mentaal als fysiek voldoening door buiten bezig te zijn, maar vooral het feit om te laten zien dat het mogelijk is om een eerlijk en goed product te maken is een enorme drijfveer. Het maakt je niet rijk, maar dat hoeft ook niet. Het leven hoort niet te draaien om het materialistische en hetgeen waar je veel geld uit kan halen. Als ik denk over hoe het op de wereld beter zou kunnen gaan, is dat door zelf zoveel mogelijk op een rustige en gezonde manier te gaan leven. Daar zul je zelf mee moeten beginnen.”
Als laatste zijn de reacties die ze krijgen erg motiverend: “Het is gewoon heel bijzonder te merken dat mensen onze olijfolie zo waarderen. Dat opent ons wel de ogen om te beseffen dat doorgaan met produceren de moeite waard is.”


Geen certificaat, wel puur
Joëlle vertelt: “In de loop der jaren ben ik meer bewust geworden over voeding, dit komt ook doordat we zelf een product gingen maken. Ik schrok behoorlijk toen ik mij besefte dat er veel gerommeld wordt. In dit gebied wordt best wel veel gif gebruikt en ook bij de bestrijdingsmiddelen waarvan werd gezegd dat je die wel veilig kan gebruiken, raken de bijen helemaal de weg van kwijt. Dat wilden wij absoluut niet dus wij gebruiken helemaal geen bestrijdingsmiddelen. Als kunstmest gebruiken we af en toe stikstof om de bodem te voeden. Volgens de biologische regels mag dit niet, maar organische stikstofbemesting afkomstig van slachtafval mag weer wel. Dat vind ik als vegetariër erg lastig om in mee te gaan… Daarnaast zijn de regels voor het biologisch keurmerk in Nederland en Italië ook verschillend. Deze tegenstrijdigheden leiden er ook toe dat wij niet een biologisch keurmerk ambiëren wat bovendien ook een hoop extra bureaucratisch werk met zich mee zou brengen. Wij focussen ons op het produceren van een eerlijke en pure olijfolie met een milde smaak, die typisch is voor de Taggiasca. En het voordeel is: hij valt bij veel mensen in de smaak!”
De smaaktest van onze VoedingsECOIST Rineke Dijkinga:
"Het is een olie met veel smaak en body, een mooie kleur en een lekker bittertje. Ietsje scherp ook als je de olie puur doorslikt. Die eigenschappen bij elkaar maken dat de kans groot is dat deze olie zeer rijk is aan beschermende polyfenolen en dat maakt me blij. Want die polyfenolen maken een goede olijfolie zo waardevol. Zie mijn uitgebreide weetje over olijfolie.
Wij hebben geen geheimen en laten de mensen graag zien hoe wij te werk gaan op onze olijfgaarden.

Een lesje olijfolie: hoe herken je een eerlijke en pure olijfolie?
Het is moeilijk om een eerlijke en pure olijfolie te kiezen als je de boer achter de olie niet kent en etiketten geven weinig informatie prijs. Een mooie olijfolie herken je aan zijn geur en smaak, de kleur is hierbij niet belangrijk. Waar kan je op letten? Joëlle deelt haar tips:
“Ten eerste zijn kleinere bedrijven over het algemeen eerder te vertrouwen dan grote bedrijven. De olijfolie uit de supermarkt komt allemaal van grote bedrijven, want kleine bedrijven kunnen niet zo’n hoeveelheid leveren.”
“Daarnaast zou je op zoek moeten gaan naar olijfolie die minder perfect is, hiermee bedoel ik niet dat de olie minder lekker moet zijn, maar het streven naar qua uiterlijk puntgave olijven, komt niet persé de kwaliteit ten goede.”

Tegenwoordig is het beeld van gezonde voeding dat het er allemaal glanzend en schoon uitziet, maar we moeten weer gaan leren dat de schoonheid van binnen zit.
Koop je toch olijfolie in de supermarkt? Check het volgende:
- Kies in ieder geval voor de extra vergine olijfolie.
- Kijk of de olie monocultivar is. Dat wil zeggen dat het van één olijfsoort is geperst.
- Als het oogstjaar genoemd wordt, kies dan voor de meest verse olijfolie, hierdoor zullen er nog de meeste gezonde stoffen in zitten.
- Kijk of de locatie van bottelen, dezelfde locatie heeft als van de olijfsoort zelf.
- Een duurdere olijfolie is niet gegarandeerd beter. Maar de goedkopere oliën kunnen niet van kwaliteit zijn, want daar is het niet voor te produceren.
Het gaat er vooral om dat mensen goed te rade gaan en zich informeren over de producten die ze kopen.
Hoe kan je het familiebedrijf OlivOlio steunen?
Als Joëlle groot mag dromen is haar wens om samen met meerdere boeren uit de buurt de werkwijze van OlivOlio breder op te pakken! Momenteel stoppen steeds meer boeren ermee omdat ze het vertrouwen kwijt zijn en er niet meer in geloven, maar de oude olijfbomen zijn er nog. Wil jij graag je steun bieden aan de eerlijke en pure productie van olijfolie? Adopteer een olijfboom in Dolcedo en bied Joëlle hiermee de kans om met boeren uit de omgeving de prachtige olijfgaarden te onderhouden en er mooie olijfolie van te produceren! Wij, van de ECOIST, hebben alvast een boom geadopteerd.
Adopteer een olijfboom

Bekijk deze video waarin Joëlle en Michel Renders hun verhaal aan je vertellen!