Overstap MOOI Eten naar de ECOIST
Geschreven door onze VoedingsECOIST
Rineke Dijkinga

Jarenlang heb ik met hart en ziel gewerkt aan het platform "MOOI Eten uit de lokale keten". Hoe prachtig was het om pioniers in de duurzame landbouw en voedselketen in de schijnwerpers te zetten. Of om campagnes te bedenken als 'Geef elkaar een lokaal geschenk cadeau.'
Maar nu voelt het voor mij als de hoogste tijd om het breder te trekken dan 'Mooi eten uit de lokale keten', hoe zeer ik ook geloof in de wereld die te winnen is met duurzaam, lokaal voedsel. Mijn droom is dat we allemaal stap voor stap autonomie, regie, verbinding en zorgzaamheid terugpakken als het gaat om ons voedsel. Ook wat betreft de verwerking en bereiding ervan. Als we dit over heel Nederland uitrollen, kan het zorgzame principe verankeren in onze maatschappij. Dan is er aan elke keukentafel en in elke kantine ook ruimte voor voedsel dat respect heeft voor de gezondheid van mens en planeet. En kunnen er overal in Nederland weer plekken ontstaan (bij kleinschalige duurzame boeren, telers en producenten) waar mensen de kunst van eerlijke voedselverwerking en bereiding kunnen leren.
Je begrijpt vast... hiervoor is veel meer nodig dan de website van MOOI eten uit de lokale keten. En na een lange tijd van voorbereiding kan ik vol trots zeggen: het platform ECOIST.nl is nu online. Met een team van gepassioneerde mensen gaan we de droom van de ECOIST uitdragen:
“een maatschappij waarin 'zorgzame voeding' de standaard is, van teelt tot verwerking en aanbod. Dit draagt bij aan een leefbare wereld met mooie landschappen, veerkrachtige ecosystemen, schoon water en schone lucht, gezonde teeltmethoden door boeren en telers, gezonde bodems, vitale planten, dieren en mensen. Gezond voor ons en alles op aarde, nu en in de toekomst.”
Wil jij deel uitmaken van deze beweging naar een gezonde toekomst? Struin dan gerust rond op ecoist.nl, en wie weet zit er iets bij wat jouw hart raakt en waar jij jouw steentje aan wilt bijdragen.
Welkom bij de ECOIST!