Ons wordt wijsgemaakt dat inferieure olijfolie goed is

Olijfolie hoort in elke keuken thuis. Maar helaas is van veel olijfolie in de supermarkt het etiket mooier dan de kwaliteit. Rosa Kleve ging op zoek naar olijven van topkwaliteit en vond dat in een betoverend landschap in Spanje.

Rosa Kleve en Rineke Dijkinga
Rosa Kleve en Rineke Dijkinga

Ooit was Rosa Kleve interim-manager in het bankwezen en bij de overheid en schreef in haar vrije tijd blogs. Vooral over voedingsmiddelen en verzorgingsproducten waar ze vraagtekens bij had en het gevoel dat ze als consument misleid werd. Naar aanleiding van haar blogs vroegen lezers waar Rosa haar producten kocht. Zo werd haar eigen webshop Puur & Fit geboren.

Ze verkoopt een breed scala aan natuurvoeding: van producten uit de zee en kiemgroenten tot peulvruchten, zaden en oliën. De laatste aanwinst is een olijfolie uit de Spaanse streek Andalusië.

Een goede olijfolie is volgens Rosa:

  1. afkomstig uit eerste persing (extra vierge),
  2. biologisch gecertificeerd,
  3. koud geperst en
  4. van olijven uit een zo min mogelijk belaste omgeving.

Maar zegt ze: “Bovenal moet de olijfolie vooral héél erg lekker zijn!”

Wat is bepalend voor de prijs van deze olie?

De prijs hangt samen met verschillende factoren. De afgelopen jaren steeg de prijs in zijn algemeenheid door de extreme droogte. Maar vooral de oogsttijd beïnvloedt de prijs. Vroege oogst is veel duurder dan late oogst. Van olijven die vroeg worden geoogst – oktober, november heb je 10 kilo nodig voor 1 liter olie. Van olijven die laat worden geoogst – november, december heb je maar 4 kilo nodig voor 1 liter olie.”

“Waarom vroeg oogsten? Omdat de kwaliteit beter is. De olijven leveren meer antioxidanten zoals polyfenolen en een veel intensere smaak. De oliën die ik verkoop zijn afkomstig uit een vroege oogst.”

Olijfgaarden van Puur en Fit olijfolie

Wat vind je van de kwaliteit van olijfolie in de supermarkt?

“Ik wind mij erover op dat er heel veel inferieure olijfolie op de Nederlandse markt is. Nog veel erger vind ik het dat ons wordt wijsgemaakt dat het goede olie is. Ons wordt aangeleerd dat ‘extra vierge’ níet geschikt is om in te bakken en te braden en dat we daarvoor een speciale olijfolie nodig hebben. Maar de werkelijkheid is dat deze olie dusdanig geraffineerd is dat deze alleen nog geschikt is als lampenolie. Met een mooi etiket en de toevoegingen ‘mild’ en ‘speciaal voor warme bereidingen’ worden mensen in de maling genomen. Daar houd ik niet van.”

Waar komt jouw olijfolie vandaan?

“Op een rondreis door Andalusië reden mijn partner Daan en ik kilometerslang door olijfgaarden, zo ver het oog reikt. Jonge en oude olijfgaarden, soms met bomen van honderden jaren oud tegen de heuvels opgebouwd. Een magisch landschap met een rijke geschiedenis waar ik prompt verliefd op werd. Het was een kwestie van geduldig rondvragen op het uitgestrekte Spaanse boerenland, om te ontdekken wie de eigenaar is. Die vonden we na enige tijd en gelukkig sprak hij Engels, zodat we zaken konden doen. Hij produceert twee gebottelde extra vierge olijfoliën voor mij. Een luxe olijfolie van één soort voor op tafel. En een olie bestaande uit een mix van soorten die geschikt is om te bakken.”

“De smaak? Die moet je proeven! Als ik mijn ogen dicht doe, proef ik vers geplukte rijpe tomaten, maar ook appel en perzik.”

De olijfolie van Puur en Fit

Hoe weet je zeker dat deze olie in de haak is?

“Deze boer is biologisch gecertificeerd; hij boert al jaren op die manier en in de verre omtrek is geen industrie of confessionele boer te bekennen. Want een keurmerk voor biologisch gecertificeerd alleen is geen garantie. In Kreta ben ik daarmee eens op de koffie gekomen. Daar was ik zo goed als rond met een olijfboer met biologische certificering en Kalamata-olijven. Maar toen ik daar rondreed, zag ik dat náást het veld waar de beste man boert, enorme hoeveelheden pesticiden werden verneveld. Met de wind waaide het mee naar mijn Kalamata-olijfgaard en kwam het ook in het grondwater terecht. Daar realiseerde ik mij voor het eerst dat een certificaat en goede bedoelingen niet garanderen dat je olie écht biologisch is. Ik heb toen van de koop afgezien.”

Heb je ook foto’s of filmpjes van de omgeving en het productieproces?

“Haha, eerlijk gezegd denk ik dat mijn volgers mij op mijn blauwe ogen geloven ;-). In december ben ik bij de oogst en dan ga ik een deel van het proces fotograferen.”

Wat drijft jou in je werk, en hoe past Ecoist als platform voor zorgzame voeding daarbij?

“Olijfolie is een product dat in elke keuken thuishoort. Dus als je daarin een goede kwaliteit kan leveren, én kan uitleggen wat kwaliteit is en wat niet, dan kan je meerwaarde leveren. Ik ben erg voor circulariteit: hergebruik van grondstoffen, duurzaamheid en respectvol ondernemen. Daarnaast ben ik voor kennis delen en elkaar verder op weg helpen naar meer ‘zorgzame voeding’, zoals Rineke dat zo mooi noemt. Ik hoop dat de Ecoist uitgroeit tot een bloeiend platform voor inspiratie en verbinding tussen consumenten en partijen in de voedselketen.”

Waar kan je de olie bestellen?

De olijfolie van Rosa is te koop in haar webshop. Ook hebben we bij de ECOIST een aanbieding met 25% korting op een proefpakket, t/m maandag 28 augustus.