Glutenvrije kruidnoten met (weinig) oersuiker
Met dit recept bak je heerlijke kruidnootjes met slechts 11 gram suiker per 100 gram (waarvan 7 gram uit natuurlijke uit kastanjemeel en de haver/boekweit). Vaak zitten de kruidnootjes die je in winkels koopt tussen de 25 en 40 gram suiker per 100 gram (en in strooigoed zelfs vaak 50 gram). Zoveel snelle koolhydraten kunnen je maken en breken. Wat een pieken en dalen creëer je met pepernoten met zoveel suikers. Blijf daar maar eens weer af als Sinterklaas voorbij is. Met de kruidnoten uit dit recept zal dat zo’n vaart niet lopen en wen je je smaakpapillen mooi een beetje af van zoveel suikers. En dat is wel mooi, want voor je het weet staan de suikerrijke kerstdagen weer voor de deur.

Antioxidanten in je kruidnootjes?
Gezien de stoffen in speculaas zouden speculaasjes en kruid- of pepernoten een goede bron van antioxidanten kunnen zijn. Speculaaskruiden bevatten namelijk een mix van antioxidanten zoals kaneel, nootmuskaat (of foelie), kruidnagel, kardemom, gember en vaak nog peper, koriander en anijs. Echter, gekochte speculaasjes en kruid- en pepernoten zitten veelal overvol transvetten, gluten, glucose-fructosesiroop en witte bloem. Zelf maken geeft je de gelegenheid om een scala aan gezonde voedingsstoffen toe te voegen.
Ingrediënten glutenvrije kruidnoten
- 125 gram 2-granenmeel (bestel eventueel via deze aanbieding), of gebruik een mengsel van bijvoorbeeld haver-, boekweit-, hazelnoten- of amandelmeel
- 80 gram kastanjemeel
- kwart theelepel Keltisch zeezout
- 5 theelepels speculaaskruiden
- eventueel 1 theelepel kardemom of gemalen anijs
- 15 tot 20 gram oersuiker
- eventueel 1 theelepel gemalen vanille
- 80 gram gesmolten roomboter, ghee of extra virgin kokosolie
- 50 ml haver-, amandeldrink of water
- eventueel ½ theelepel natrium bicarbonaat
Heb je coeliakie? Let dan op dat je meel gebruikt welke gegarandeerd vrij is van gluten.
Waar zijn de ingrediënten te koop? Klik hier voor enkele tips.
Bereiding glutenvrije kruidnoten
- Meng alle ingrediënten en proef even. De zoetekauwen willen er misschien nog iets meer kokosbloesemsuiker doorheen mengen.
- Rol er 40-50 ronde bolletjes van en druk de onderkant even plat op een bakplaat met bakpapier.
- Zet ze 40-50 minuten* in een voorverwarmde oven op 140 graden en laat ze afkoelen. Wel af en toe even testen: elke oven heeft zijn eigen ‘gebruiksaanwijzing’. Als je ze niet krokant wilt haal je ze na ca. 25-30 minuten weer uit de oven.
*Je kunt ze ook na een half uur uit de oven halen en knapperig laten worden in de droogoven (op 68 graden). Scheelt veel energie en als je ze 'crispy' laat worden in de droogoven heb je geen kans op verbranding. En daardoor heb je ook minder risico op AGEs.
Wil je vaker van dit soort recepten?
Meld je dan hieronder aan voor de nieuwsbrief. Je ontvangt dan direct een gratis pdf bookazine van Rineke Dijkinge t.w.v. 5,95 euro.
Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?
De recepten van de ECOIST bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Hieronder een aantal van onze favoriete recepten:
- Het Blauwe Huis kruiden: biologische kruiden en specerijen (ook grootverpakkingen), klik hier voor hun webshop>
- Waldfarming: voor pasta’s, hele granen en meelmixen van oude graan- en bonenrassen, klik hier >
- Grootverpakkingen meel (ook van oude en/of lokale graansoorten) kun je goed en goedkoop kopen bij o.a. de webshop Natuurlijk bij Agnes, De Zuid-molen, Zonnespelt en De Molenwinkel.
- Kari’s crackers; voor crackers van de hele graankorrel, waar mogelijk van Nederlandse origine, klik hier >
- Your Well zeewieren, klik hier of hier >
- Hofweb: verse producten rechtstreeks van de boer, klik hier >
- Webshops als A Healthy Life, Puur en Fit en PUUR Mieke hebben over de hele linie ook gezonde droogwaren en keukenhulpjes.
