Lokaal, eiwitrijk en regeneratief op z’n Geerts Best


Vanaf jongs af aan was het al Geerts droom om akkerbouwer te worden. Hij is opgegroeid op een melkveeboerderij en tijdens het studeren aan de landbouwschool zelf als boer aan de slag gegaan. In Zuidwolde, Drenthe woont Geert nu op zijn eigen boerderij omringd door 60 hectare aan prachtige akkers met zijn eigen gewassen zoals mooi bloeiend geel koolzaad. Naast de akkerbouw verwerkt en verkoopt Geert met zijn bedrijf Geerts Best ook zijn eigen producten. Aan het einde van dit artikel lees je over de Mooie Pasta actie die Geert aanbiedt exclusief via de ECOIST!
Biologisch is niet altijd beter
Geerts Best draagt niet het biologische keurmerk. “Waarom niet?” Vroegen wij ons af. Geert: “Veel biologische voeding komt uit het buitenland. De regels voor de biologische landbouw verschillen nogal tussen de verschillende landen. In Nederland is het niet toegestaan om chemie te gebruiken op biologische akkers, maar in andere landen mogen producten wel biologisch genoemd worden als er 1 of 2 keer chemie wordt gebruikt bij de teelt. Dat zorgt voor een oneerlijke concurrentie tussen biologische boeren in Nederland en uit het buitenland.” Ook is het jammer dat men denkt altijd een gezonde keuze te maken als die voor het biologische keurmerk kiest, terwijl dat niet in alle gevallen zo is. Het is belangrijker dat de consument weer weet waar z’n voedsel vandaan komt. Zoals Geert zegt: “Wie heeft er met z’n vingers aangezeten?” Dat zou de consument zich weer moeten gaan afvragen.
Ondanks Geerts kritische blik op het biologische keurmerk, betekent dit niet dat Geert minder zorgvuldig te werk gaat. Integendeel, zijn werkwijze is misschien wel nog transparanter.

Geerts werkwijze
Maar hoe werkt Geert dan wel als hij niet biologisch is? Geert: “Ik gebruik alleen chemie als het echt niet anders kan. Anders heb ik geen opbrengst. In de afgelopen zes jaar heb ik in de veldbonen maar 2 keer bij een gewas chemie moeten gebruiken. Dit was nodig om een schimmel tegen te gaan. We zijn afhankelijk van het weer en in te natte periodes is de kans op schimmels groter.” Hoeveel impact hebben de bestrijdingsmiddelen die je gebruikt als het nodig is? “Ik kies altijd voor de gewasbeschermingsmiddelen die het minste milieubelastend zijn. Verder gebruik ik nooit insecticiden, want dat kan simpelweg natuurlijk in de hand worden gehouden. Zo zijn de lieveheersbeestjes een natuurlijke vijand van zwarte bonenluis.”
“Ik ben transparant in mijn werkwijze. Dat is wat het is. Vervolgens is het aan de consument om de keuze te maken”

Kunstmest gebruikt Geert ook niet. Als regeneratieve boer analyseert hij nauwlettend de bodemgezondheid van zijn akkers en voedt de bodem precies waar nodig is met sporelementen, zelfgemaakte compost en vaste mest. Door 1 op 6 te werken – één keer in de zes jaar komt een soort gewas terug op dat stuk grond, raakt de grond niet uitgeput maar wordt juist gevoed door de verschillende gewassen. Koolzaad, veldbonen, haver, boekweit, korrelmais, aardappels en suikerbieten wisselt Geert af. Daar is dit jaar sorghum bijgekomen om te kijken hoe goed dat het doet op zijn land. Daarnaast ploegt hij zijn land niet: “We hebben zelf een machine ontwikkeld die veel minder grond bewerkt. Doordat wij de grond niet volledig omploegen, droogt de grond veel minder snel uit en blijft er veel meer leven in de grond zitten. Dit is weer bevorderlijk voor de groei van mijn gewassen.”
Door te werken met natuurlijke bodemverrijking en minimale verstoring, stimuleert Geert het bodemleven zoals wormen, bacteriën en schimmels. Dit draagt niet alleen bij aan de vruchtbaarheid van de grond, maar ook aan meer biodiversiteit op en rond de akkers. Daarmee speelt regeneratieve landbouw een essentiële rol in het herstel van ecosystemen én in de productie van voedzamer voedsel voor de toekomst.

“We mochten vroeger als kind altijd spelen en lawaai maken, maar tijdens het weerbericht was het stil, want dit is enorm belangrijk als boer zijnde.”
Het zelf verwerken van producten als boer, en ook nog glutenvrij
Maar weinig boeren produceren hun eigen producten van hun oogst. Geert: “De meeste boeren zitten vast door contracten met de bank of leveranciers waardoor ze hun eigen keuzes niet meer kunnen maken. Gelukkig heb ik dit minder, ik ben onafhankelijk en heb ervoor kunnen kiezen om mijn eigen producten te gaan verwerken. Er zijn zeker meer boeren die dit zouden willen, maar helaas houden grotere belangen dit nog tegen. We kunnen wel gaan vechten tegen het systeem, maar ik hou het dichtbij mijzelf en trek mijn eigen plan.”
“Het ontwikkelen van eigen producten is ooit begonnen met het persen van koolzaad tot koolzaadolie om dit als brandstof te gebruiken. In andere landen werd koolzaadolie al voor consumptie gebruikt, zodoende ben ik het ook gaan bottelen en gaan verkopen. Uiteindelijk heb ik mijn verwerkingsproces uitgebreid zodat ik zelf meel kan malen, zelf pasta kan produceren en zelfs kan verpakken.”
Steeds meer mensen hebben glutenvrije voeding nodig, maar dit komt -net als biologisch voedsel- vaak uit het buitenland. Sinds zo’n driekwart jaar teelt Geert alleen nog maar glutenvrije gewassen en is zijn productieproces ook volledig vrij van gluten. Dit is natuurlijk super voor mensen die glutenvrij moeten of willen eten, want zij kunnen nu ook lokaal terecht bij Geerts Best. Maar iedereen kan het eten.


De consument is aan zet
Geert vertelt dat hij zijn verwerkingsproces zou kunnen opschalen, maar dat de consument daarbij aan zet is. “De consument heeft de portemonnee in handen. Door te kiezen voor lokaal en regeneratief geproduceerd voedsel, geef je boeren als ik de ruimte om verder te bouwen."
Volgens Geert begint verandering niet bij regels of keurmerken, maar bij bewustwording. "We moeten ons weer afvragen: waar komt mijn eten vandaan? Wat zit erin? En wie heeft het geproduceerd? Als mensen die vragen weer leren stellen, kan er echt iets veranderen.” Hij heeft in zijn koolzaadveld een spandoek staan met “Hier groeit iets moois” en in zijn boekweitveld “Hier groeien de pannenkoeken” zodat mensen weer gaan stilstaan bij waar hun eten vandaan komt.
Hoe kunnen mensen zelf ECOIST worden volgens Geert?
Daar zijn drie dingen voor nodig:
- Het leren lezen/waarderen van etiketten.
- Het kiezen voor de korte voedselketen, zo lokaal mogelijk.
- Jezelf een spiegeltje voorhouden: wat heb je écht nodig en wat niet?

MOOIE Pasta
Geert heeft een pasta ontwikkeld waar we helemaal achterstaan: van 50% veldbonen, 25% boekweit en 25% haver - allemaal glutenvrije gewassen, lokaal geteeld en binnen een straal van enkele honderden meters verwerkt en verpakt.
Door te kiezen voor producten zoals die van Geerts Best, maak je als consument écht verschil. Niet alleen voor je eigen gezondheid, maar ook voor de planeet.
Ontdek de MOOIE Pasta nu via onze exclusieve MOOI Voordeel actie!
MOOI Voordeel Pasta Actie