Zomerse Hamsterdagen

Wat een enorme hoeveelheid voedsel is er toch, zeker in het voorjaar en in de zomer. Op Heerlijk Westerwolds Land wordt de oogst verwerkt voor de herfst en winter. De droogovens staan bijna 24 uur per dag aan met kruiden voor pesto/spreads en thee. De weckketels draaien overuren en er wordt heerlijk zoetzuur van allerlei groenten gemaakt.
Joke Eilander en Rani Goederee vinden het ongelooflijk leuk om hun kennis over "de zomerse overvloed bewaren" over te dragen op consumenten, koks, therapeuten, instellingen, bedrijven en studenten. Of je nu een tuin hebt of niet, iedereen kan in de zomer op scharrel gaan om te hamsteren. Joke gaat je op dag 1 de kneepjes van de droogoven leren. Rani gaat op dag 2 de kennis over inmaken met jou delen. Zo kan iedereen een basis leggen om betaalbaar, gezond, divers, duurzaam en overheerlijk eten, het hele jaar rond.
Praktische informatie
Kosten:
€399,00 per persoon. Na ontvangst van je betaling is je deelname gegarandeerd.
Inbegrepen:
Koffie, thee, hapjes, drankjes, twee keer een lunch en een aantal producten die je hebt gedroogd/hebt ingemaakt.
Speciale dieetwensen?
Deze honoreren wij graag, mits je deze 14 dagen van tevoren aan ons heeft doorgegeven.
Overnachten?
Bekijk hier onze tips voor een overnachting in Sellingen of omgeving.
Slecht weer?
We houden de groepen opzettelijk klein zodat we bij onverhoopt slecht weer naar binnen kunnen. Maar in principe is alles buiten: houd rekening met je kleding (vooral meerdere laagjes) en je schoeisel.
Annulering:
Annuleren is kosteloos mogelijk tot een maand vooraf. Daarna is restitutie niet mogelijk, een tegoed-ticket wel. Mochten wettelijke regelingen de training onmogelijk maken, dan krijg je uiteraard z.s.m. je geld terug. Bij te weinig aanmeldingen wordt de training geannuleerd.
De trainers
Joke Eilander (Droogoven)
“In het dagelijks leven run ik een administratiekantoor en tussen het werk door ben ik vaak bezig met het verzamelen en verwerken van kruiden, vruchten, bloemen en groenten uit de tuin of uit de buurt. Het geeft mij ontspanning en voldoening om op allerlei manieren met voedsel en gezondheid bezig te zijn. En ik deel mijn kennis graag met anderen, zodat jij ook kunt gaan genieten van zelfgemaakt fruitleer, theemixen, groentecrackers en nog veel meer.”

Rani Goederee (Inmaken)
“Ongelofelijk rijk! Zo voel ik me als ik in de zomer gewassen uit mijn moestuin oogst en er vervolgens in de keuken iets lekkers van maak wat ik in de winter kan eten. En wat is het leuk om te experimenteren met verschillende manieren van oogst verwerken: wecken, pickelen, fermenteren, tomatensaus, jam en fruitcompôte maken. Het bereiden van gezonde maaltijden is al mijn favoriete bezigheid sinds ik tiener was, en sinds ik mijn eigen groenten kweek is daar het inmaken van voedsel bijgekomen. Ik vind het erg leuk om mijn kennis en de ervaringen uit mijn eigen geëxperimenteer met je te delen. Zodat ook jij in de koude maanden van het jaar kunt genieten van zelfgemaakte zonnige overvloed.”

Tweedaags programma
Dag 1: Werken met droogovens, Joke Eilander
10.00 | Ontvangst met koffie/thee en iets lekkers
10.30 | Uitleg en gebruik van droogoven in de praktijk
11.00 | Fruitleer maken
12.30 | MOOIE en voedzame lunch met voornamelijk ingrediënten van het land/uit de regio
13.30 | Vervolg uitleg en gebruik van droogoven in de praktijk
14.00 | Groente crackers maken
15.00 | Thee met wat lekkers
15.30 | Vervolg groentecrackers maken/droogoven vullen
16.00 | Afronden met veel tips en gelegenheid voor vragen
17.00 | Huiswaarts
Dag 2: Inmaken, Rani Goederee
9.30 | Aan de slag met inmaken
Aan de slag! Dit gaan we vandaag doen:
- Inleiding over de verschillende vormen van verwerken.
- Meer achtergrond over fermenteren, pickelen en inmaken: wat maakt dat het houdbaar wordt? Kennis van de basis helpt om zelf beslissingen te nemen als je in de keuken staat.
- Oogsten van het land/in de tuin.
- Verwerken van de oogst tot houdbare etenswaar.
12.30 | Lunch
Je krijgt een MOOIE en voedzame lunch met lokaal voedsel dat we bij elkaar gescharreld hebben op het land en wat we verwerkt hebben tot eindproduct (met behulp van de droogoven, weckketel, fermentatie, pickelen, door het in te maken etc).
13.45 | Vervolg training inmaken
15.00 | Thee met wat lekkers
15.15 | Evaluatie + tips van Joke over de producten die uit de droogoven komen
16.15 | Afronden training inmaken
17.00 | Einde programma en geïnspireerd huiswaarts met een heel wat lekkers wat je deze dagen gemaakt hebt, informatie en inspiratie waarmee thuis direct aan de slag kunt
Locaties & data
Sellingen - 1 & 2 augustus 2025
Zomerse Hamsterdagen door Joke Eilander en Rani Goederee op het Heerlijk Westerwolds Land in Sellingen
AanmeldenSellingen - 15 & 16 augustus 2025
Zomerse Hamsterdagen door Joke Eilander en Rani Goederee op het Heerlijk Westerwolds Land in Sellingen
Aanmelden